پیام دبیر ستاد
پیام دبیر ستاد
ستاد توسعه فناوریهای آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست بر آن است تا با حمایت از طرحها و راهکارهای فناورانه و با برگزاری استارت آپ و مد نظر قرار دادن اقتصاد دانش بنیان در دستیابی و ارتقاء بهرهوری از آب و خاک، حل بحرانهای زیست محیطی کشور، تأمین نیاز پایه منابع آب و خاک و نیز ایجاد اشتغال مناسب بهمنظور معیشت پایدار مردم با مشارکت کلیه ذینفعان، نخبگان و دانشمندان کشور گامهای مؤثری را بردارد.
هر چند انواع فناوریهای مورد نیاز در طی سالهای اخیر در کشور رشد و توسعه بسیار چشمگیر و اثرگذار داشتهاند مع الوصف، نوسانات و تغییرات اقلیمی، کمبود آب و مسائل زیست محیطی مربوط به آن از بحران های مهمی است که در چند دهه اخیر زندگی بشر را دچار چالش نموده است. امروزه بروز خشکسالیهای شدید و سیلهای ویرانگر منجر به خسارات جبران ناپذیری به بخش های مختلف صنعت، کشاورزی، محیط های طبیعی و سرزمین شده و پیامدهای منفی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی متعددی را به همراه داشته است. ایران با میانگین بارش سالیانه حدود 250 میلیمتر جزء مناطق خشک و نیمه خشک جهان محسوب شده و با توجه به کمبود بارش و رشد جمعیت آن، بایستی تدابیر و راهکارهای فناورانه برای تأمین آب مورد نیاز در بخشهای شرب، کشاورزی، صنعت، محیط زیست و بهداشت مد نظر قرار گیرد.
از طرفی معضل تشدید فرسایش آبی، بادی و هدر رفت مواد مغذی خاک که از جمله علل آن کاهش پوشش گیاهی، بیابان زایی و تغییر نامناسب کاربری اراضی و استفاده از سرزمین میباشد و نیز معضل افزایش شوری خاک که در اثر روشهای نامناسب آبیاری، کشت و... صورت میپذیرد، ضرورت استفاده از فناوریهایی را که بتواند به کاهش فرسایش، رشد و توسعه گیاهان مقاوم به شوری و خشکی کمک نموده و معیشت مردم را در مناطق تخریب یافته تأمین نماید آشکار میسازد.
علاوه بر این، آلودگی منابع هوا، آب و خاک از جمله عوامل تهدید کننده سلامت بشر، حوزههای آبخیز و اکوسیستمهای طبیعی است. آلودگی هوا ناشی از احتراق سوختهای فسیلی از جمله معضلاتی است که نه تنها مردم کلان شهرها بلکه ساکنین شهرهای کوچک نیز امروزه با آن دست به گریبان هستند. به علاوه بروز پدیده گرد و غبار در بخشهای جنوب، جنوب غرب، غرب و شرق کشور مشکلات فراوانی را برای ساکنان این مناطق به همراه داشته است و گستره آن در سراسر کشور رو به افزایش است. بیماریهای مختلف جسمی و روانی و اثرات منفی بر محیط زیست، تولیدات کشاورزی و منابع طبیعی از جمله عوارض این پدیده میباشد. با این وصف، ضرورت بهکارگیری فناوریهای جدید در حل بحران آلودگی هوا وگرد و غبار دو چندان میشود.
آب از مهمترین منابع پایه تولید در سطح حوضهها است که علاوه بر بهرهبرداری بیرویه، در معرض استفاده نامناسب نیز قرار گرفته است و لذا فناوریهای ارتقاء بهرهوری آب، تعادل بخشی آبخوانها و بهبود کیفیت تجهیزات و تأسیسات آبی یکی از دیگر اولویتهای امروز عرصه علم و فناوری کشور میباشد.
همچنین استفاده از دانش برای ایجاد ارزش افزوده محسوس یا غیر محسوس که همان مفهوم اقتصاد دانش بنیان میباشد و ایجاد کسب و کارهای ارزش آفرین و مبتنی بر فناوریهای نوین از جمله راهکارهای ایجاد اشتغال و حل مشکلات معیشتی مردم میباشد که بایستی ضمن تلاش برای حفظ منابع آب، خاک و هوا مورد توجه قرار گیرد.
ستاد توسعه فناوریهای آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست بر آن است تا با حمایت از طرحها و راهکارهای فناورانه و با برگزاری استارت آپ و مد نظر قرار دادن اقتصاد دانش بنیان در دستیابی و ارتقاء بهرهوری از آب و خاک، حل بحرانهای زیست محیطی کشور، تأمین نیاز پایه منابع آب و خاک و نیز ایجاد اشتغال مناسب بهمنظور معیشت پایدار مردم با مشارکت کلیه ذینفعان، نخبگان و دانشمندان کشور گامهای مؤثری را بردارد. برگزاری جشنواره ایده که فراخوان آن بر روی وبگاه ستاد قرار گرفته از جمله اقدامات ستاد در راستای شناسایی ایدههای برتر و استفاده از آنها در راستای تحقق اهداف یاد شده میباشد. باشد که با رصد ملی فناوری این حوزهها در سطح کشور و با تلاش همافزا و فراگیر همه فناوران ذیربط بتوان شکوفایی لازم را برای کشور اسلامی ایران به ارمغان آورد.
ارسال به دوستان