استفاده بهینه از منابع آب و خاک؛ بهرهوری گلخانهها ارتقا مییابد
افزایش بهرهوری گلخانهها موضوع نشستی میان معاونت علمی و فناوری، بخش خصوصی، موسسات تحقیقاتی و دستگاههای اجرایی گلخانه شد.
بومیسازی فناوریهای مختلف گلخانهها از جمله تجهیزات، سازه، نهادهها و افزایش بهرهوری در این نوع واحدهای تولیدی؛ کارگروه تخصصی آب، خشکسالی، فرسایش و محیطزیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری را برآن داشت تا سلسله نشستهای تخصصی برگزار کند.
نشستهایی که قرار است به افزایش بهرهوری گلخانهها بیانجامد. سومین دوره این رویداد هم با موضوع بررسی وضعیت بهرهوری گلخانهها، چالشها و گلوگاههای این بخش از صنعت کشاورزی برگزار شد.
در این رویداد فناورانه آنلاین، جهانگیر پرهمت، قائممقام کارگروه تخصصی آب، خشکسالی، فرسایش و محیطزیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با اشاره به همراهی فعال متخصصان در مسیر بررسی جنبههای مختلف صنعت گلخانه، گفت: این موضوع نشاندهنده عزم و توانمندی فناوران و پژوهشگران داخلی برای ارزانسازی محصولات و ارتقای بهرهوری گلخانهها است.
وی افزود: برای استفاده بهینه از منابع آب و خاک موجود، راهی جز ارتقای بهرهوری نداریم و افزایش بهرهوری گلخانهها، ضرورتی است که با راهکارهای فناورانه و مدیریت مناسب سرعت میگیرد.
ارتقای بهرهوری و بومیسازی تجهیزات
پرهمت، همچنین تاکید کرد: کارگروه تخصصی آب، خشکسالی، فرسایش و محیطزیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در نخستین فرصت، جمعبندی هر سه نشست برگزار شده را میدهد و اولویتها و پیشنهادهای مطرحشده را در قالب بستههای پیشنهادی برای ارتقای بهرهوری و بومیسازی تجهیزات، فناوریها و نهادههای گلخانه ارائه میکند.
به گفته وی، از شرکتهای دانشبنیان هم دعوت میکنیم در راستای توسعه فناوری و شتابدهی به سایر بازیگران و فعالان صنعت گلخانه به این حوزه ورود کنند. معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری هم در ادامه ماموریت خود، حمایتهایش از مسیر توسعه فناوری را ادامه میدهد.
فناوریهای نو و احصای بهرهوری مطلوب
در ادامه این نشست، محمدرضا شفیعی، رئیس پژوهشکده گل و گیاهان زینتی موسسه تحقیقات علوم باغبانی هم ارتقای بهرهوری در این صنعت را ضروری دانست و گزارشی از اقدامات پژوهشکده گل و گیاه زینتی در راستای ارتقای بهرهوری در گلخانهها ارائه کرد.
قاسم زارعی، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی گزارشی از فناوریهای رایج دنیا برای ارتقای بهرهوری گلخانه و اثرات عوامل و فناوریهای مختلف در عملکرد گلخانهها ارائه داد و گفت: فناوریهای نو در احصای بهرهوری مطلوب از جنبههای مختلف صنعت گلخانه نقش موثری دارد.
وی با اشاره به مهمترین چالشها و خلاهای فناوری و دانش فنی در حوزه گلخانه، گفت: نبود استانداردها در بسیاری از موضوعات صنعت گلخانه و عدم وجود واحد تحقیق و توسعه در بسیاری از شرکتهای فعال در صنعت گلخانه از مهمترین چالشهای این حوزه است.
زارعی همچنین بیان کرد: «انتخاب سازههای مناسب بسته به اقلیم و محصول»، «احصاء روشهای نوین تامین آب و مواد غذایی»، «روشهای نوین سرمایش و گرمایش» و همچنین «اتوماسیون و کنترل هوشمند اقلیم گلخانهها» ارتقای بهرهوری گلخانهها را به همراه دارد.
حسین دهقانی سانیج، رئیس موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، نبود اطلاعات کافی و مشخص نبودن وضعیت دقیق موجود را نقطه ضعف این حوزه دانست و اولویتبندی چالشها را بهعنوان یک ضرورت برای جهتدهی به سرمایهگذاری علمی و مالی مطرح کرد.
فریبرز عباسی، مشاور کارگروه تخصصی آب، خشکسالی، فرسایش و محیطزیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حوزه گلخانه، با اشاره به خلا 50 تا 60 درصدی عملکرد در محصولات غیرگلخانهای، گفت: این خلاها در سه محصول اصلی گلخانهای گوجه، خیار و فلفل بیشتر است.
به گفته وی، بخش زیادی از این کمبودها با بهکارگیری فناوریهای مرتبط قابل جبران است و کاهش نواقص عملکرد و بهرهوری نیازمند نگاه سختافزاری و نرمافزاری بهصورت همزمان و مشارکت همه بخشهای متولی و فعال در این صنعت است.
ارسال به دوستان