خشکه‌رودها سامان‌دهی شد و بهره‌وری افزایش یافت

فناوران با حمایت کارگروه تخصصی آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست به سوی ساماندهی خشکه رودها برای استحصال آب و ایجاد عرصه های تولید گیاهی رفته‌اند.

وقوع سیلاب ها و حتی خشکسالی و کاهش جریان های آبی در رودخانه های فصلی و خشکه رودها باعث بروز تاثیرات منفی متعددی در جوامع روستایی و محلی می شود.

 

بهره‌وری بیشتر از منابع آبی

یکی از راه های مواجهه با این تاثیرات منفی، ساماندهی خشکه رودها برای استحصال آب و ایجاد عرصه های تولید گیاهی است.طرح حاضر به عنوان رویکردی متفاوت در جهت توسعه اهداف و تکمیل ماموریت برنامه های اصلاحی و احیایی در خشکه رودها طراحی شده که در کنار اهداف مهار سیل و فرسایش خاک، اهداف دیگری مانند حفظ و بهره وری از منابع آبی، افزایش تولیدات کشاورزی، اشتغال زایی و حتی ایجاد فضای تفرجگاهی و گردشکری را مدنظر قرار دارد.

در این طرح ضمن مشخص شدن اهداف اصلی ساماندهی مسیل در هر یک از مناطق منتخب در چارچوب مدیریت سازگار، برنامه کاری منطقه با برگزاری جلسات و همفکری بهره برداران محلی، نهادهای دولتی و غیردولتی مرتبط و محققین و با توجه به محدودیت ها و دورنمای آینده منطقه مشخص خواهد شد و خشکه رود به عنوان واحد برنامه ریزی لحاظ می شود.

از مهم ترین فناوری های موردنظر در این طرح، ایجاد ذخایر آب درون آبرفت و کرانه ها، استفاده از سامانه های سطوح آبگیر باران در کنار سازه ها و طرح های اجرایی متنوع آبخیزداری است.

 

کاهش مهاجرت

از جمله دستاوردهای این طرح می توان به حفاظت خاک، آبخیزداری و مهندسی رودخانه، مهار سیلاب و کاهش خسارات ناشی از آن، کاهش مهاجرت با ایجاد شیوه مناسب درآمدی در مناطق روستایی و کم برخوردار و تغییر نوع و موقعیت سازه ها، سامانه های سطوح آبگیر باران، بندها و مخازن جمع آوری و ذخیره آب، کانال و لوله های انتقال اشاره کرد.

این طرح همچنین سبب ایجاد کسب و کارهای کوچک و اشتغال زایی با ایجاد باغات میوه، استخرهای پرورش ماهی، سایت استراحتگاه بین راهی، تفرجگاهی و بازارچه عرضه محصولات کشاورزی می شود.

با توجه به اهمیت ساماندهی خشکه رودها برای استحصال آب و ایجاد عرصه های تولید گیاهی، کارگروه تخصصی آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، حمایت از توسعه و ترویج طرح های این حوزه را در اولویت های خود قرار داده است به طوری که تاکنون با مشارکت اداره کل منابع طبیعی استان مرکزی، دو پایلوت را در مناطق زرندیه و شازند، برنامه ریزی و اجرا نموده است.

 

کلمات کلیدی
//isti.ir/ZDzs