با حضور دبیر ستاد توسعه فناوریهای آب، خشکسالی، فرسایش و محیطزیست معاونت علمی و فناوری؛
روند اجرای پایلوت ساماندهی خشکهرودها بررسی شد
دکتر ابراهیمی دبیر ستاد توسعه فناوریهای آب، خشکسالی، فرسایش و محیطزیست معاونت علمی از «طرح الگویی ساماندهی خشکه¬رودها برای استحصال آب و ایجاد عرصههای تولید گیاهی در بازههای 1000 متری» بهعنوان پایلوت الگویی در این حوزه بازدید کرد.
«طرح الگویی ساماندهی خشکهرودها برای استحصال آب و ایجاد عرصههای تولید گیاهی در بازههای 1000 متری» پروژهای فناورانه است که موردحمایت ستاد توسعه فناوریهای آب، خشکسالی، فرسایش و محیطزیست معاونت علمی و فناوری و مرکز تحقیقات کشاورزی بوده و توسط اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری با مشارکت کشاورزان و روستاییان منطقه در دست اجرا میباشد.
پایلوت اجرای این طرح در کشور، در استان مرکزی و منطقه کلجوب بخش زالیان شهرستان شازند پس از بازدید دبیر ستاد آب در فروردین 98 مورد تائید قرار گرفت. منطقه کلجوب علیرغم پتانسیل مناسب برای توسعه تولیدات کشاورزی از طریق ایجاد باغهای مثمر و گیاهان دارویی، زمینه بسیار مناسبی برای تبدیل به سایت تفرجگاهی و گردشگری دارد اما به علت عدم دسترسی مداوم به آب، اغلب زمینها رهاشده بودند. بنابراین اجرای طرحهای فناورانه و اشتغالزا برای غلبه بر این مشکل مد مدنظر قرار گرفت.
البته مشارکت مردمی در مرحله اجرا و بهرهبرداری موضوع مهم و موردتوجه در اجرای این طرحهای فناورانه است تا در چارچوب طرح، بستر انجام کار فراهم و مردم و بهرهبرداران محلی ادامهدهنده و تکمیلکننده فعالیت باشند.
دکتر ابراهیمی اردیبهشتماه سال جاری از روند اجرای مراحل مختلف این طرح برای دومین بار بازدید کرد.
در این بازدید جمعی از مسئولان استانی و شهرستانی همچنین از افراد ساکن و بهرهبردار روستا او را همراهی میکردند.
در ابتدا این بازدید داوودی راد عضو هیئتعلمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی و مجری طرح خلاصهای از طرح اهداف و فعالیتهای انجامشده ارائه کرد
وی بیان کرد: دو بازه زیردست سدهای خاکی و یک بازه نیز در دره نزدیک خروجی است که در این بازه با احداث بند گابیونی آب به یک مخزن انتقال مییابد. همچنین طی این سه بازه حدود 25 هکتار اراضی کشاورزی احیا میشود. لولهگذاری و انتقال آب به اراضی کشاورزی، بانکت بندی اراضی با مشارکت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان از دیگر اقدامات انجامشده در راستای این طرح است. البته مشاوره متخصصان باغبانی (همکار طرح) برای معرفی گونههای درختان مثمر و گیاهان دارویی برای توسعه در اراضی جدید در دست انجام است.
داوودی راد افزود: ادامه کار شامل کشت و ایجاد شبکه آبیاری داخلی اراضی به عهده مالکان است. از طرفی بر اساس هماهنگیها و توافقهای انجامشده ایجاد فضای تفرجگاهی در انتهای حوزه و مجاور جاده ترانزیت تهران جنوب توسط مردم محلی با حمایت دستگاههای ذیربط در دست پیگیری میباشد.
در ادامه نمایندگان مردم روستا، معاون آبخیزداری استان، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان و بخشدار منطقه نیز با تشکر از اقدام معاونت علمی و فناوری با ارائه توضیحاتی آمادگی خود را برای ادامه این طرح تا تحقق اهداف اعلام نمودند.
دکتر ابراهیمی بر اهمیت این طرح برای ساماندهی سیلابهای فصلی و ایجاد آبپایه دائمی سطحی و زیرسطحی با هدف تعدیل سیلابها، تأمین آب موردنیاز کشاورزان، توسعه کسبوکارهای مختلف تولیدی و توسعه باغات مثمر تأکید نمودند. از طرفی ظرفیت خوبی برای ایجاد و رونق واحدهای تولید کوچکمقیاس اشتغالزا در این حوزه فراهمشده است.
در ادامه ابراهیمی از سایر بازهها و سد خاکی در حال ساخت بازدید کرد. پس از بازدید این منطقه، بازدیدی از منطقه بزرگ جنگلکاری شده 1400 هکتاری منطقه چپقلی که در نوع خود اقدام اساسی برای توسعه فضای سبز، تلطیف هوا و شرایط تفرجگاهی مناسب در مجاورت پتروشیمی و پالایشگاه شازند اراک میباشد، انجام شد.
ارسال به دوستان