ابراهیمی در نشست هم‌افزایی دانشگاه و صنعت:

کارآمد شدن پژوهش‌ راه حل معضلات آبی و زیست‌محیطی است

دبیر ستاد توسعه ستاد توسعه فناوری‌های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط‌زیست گفت: پژوهش‌های دانشگاهی باید بتوانند راه خود را به سوی حل یکی از نیازهای کشور هموار کنند. اگر پژوهش‌ها به ویژه در حوزه‌های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست منجر به فناوری شده و شرکت دانش بنیان یا استارتاپ ها ایجاد شود، به صورت پایلوت، نیمه صنعتی و صنعتی مورد حمایت قرار می‌گیرد.

 

به گزارش روابط عمومی ستاد، نشست هم افزایی ارتباط دانشگاه با صنعت در حوزه آب، محیط زیست و کشاورزی در دانشگاه با حضور دبیر ستاد توسعه فناوری‌های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، معاون پژوهشی وزارت علوم، معاون عمرانی استانداری و جمعی از مدیران و اعضای هیات علمی گروه آب و کشاورزی دانشگاه برگزار شد.

 

دبیر ستاد توسعه فناوری‌های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این نشست گفت: برگزاری جشنواره های ایده پردازی و استارتاپ ها می تواند به حل مسایل حوزه آب و کشاورزی و ارایه راهکارهای علمی و فناورانه در این زمینه کمک کند.

 

ابراهیمی با بیان این‌که آب و خاک و سایر حوزه های کشاورزی و محیط زیست یک مساله حاکمیتی است، پیشنهاد کرد در کنار ارتباط با صنعت، ارتباط با مردم نیز اضافه شود. چراکه در مسائل حاکمیتی، باید چالش ها را با تعامل با مردم حل شود.

 

دبیر ستاد توسعه فناوری‌های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط‌ زیست، حضور بخش خصوصی در پژوهش‌ها را در کارآمد شدن این حوزه اثرمند دانست و گفت: دانشگاهی که مبتنی بر پول نفت اداره شود همیشه باید برای مطالعات خود محتاج منابع مالی باشد.

 

وی با بیان این‌که پژوهش در دانشگاه انجام می شود و ستادهای توسعه فناوری معاونت علمی و فناوری حامی فناوری‌ها و استارتاپ‌ها و شرکت‌های برآمده از پژوهش است، اظهار کرد: پژوهش‌های دانشگاهی باید بتوانند راه خود را به سوی حل یکی از نیازهای کشور هموار کنند. اگر پژوهش‌ها به ویژه در حوزه‌های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست منجر به فناوری شده و شرکت دانش بنیان یا استارتاپ ها ایجاد شود، به صورت پایلوت، نیمه صنعتی و صنعتی مورد حمایت قرار می گیرد.

دبیر ستاد توسعه فناوری‌های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست، بیان کرد: اگر سیستم آمایش درستی داشتیم و مبنای تدوین و اجرای برنامه توسعه می بود، صنایع آب‌بر در استان های خشک مستقر نمی شد. با این حال استفاده از فناوری های جدید برای بازچرخابی فاضلاب ها و پساب ها با هدف تولید و تامین این صنایع، راه‌کار برون رفت از این بحران است.

ابراهیمی، بر توسعه کشت گلخانه‌ای در کشاورزی تاکید کرد و افزود: این نوع کشت می تواند بسیاری از مشکلات تامین منابع آب را حل و فصل ممکن می‌شود بنابراین باید فناوری‌های این حوزه توسعه پیدا کند.

وی با تاکید بر این‌که معاونت علمی و فناوری رییس جمهوری از هر طرح فناورانه که بتواند مسایل کشور را حل کند استقبال می‌کند، افزود: سال گذشته سامانه پذیرش پایان نامه ها و رساله هایی که مسایل دانشی و فناورانه را دنبال کنند ایجاد شد اما استقبال از این سامانه کافی نبود. حضور بیش از 3000 دانشجوی تحصیلات تکمیلی در دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین، فرصت مناسبی برای مشارکت در این طرح است.

دبیر ستاد توسعه فناوری‌های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط‌ زیست، به حمایت از سرمایه گذاری‌های خطرپذیر اشاره کرد و ادامه داد: محدودیت اصلی ما نه در زمینه مالی بلکه در نبود تقاضا است. بنابراین باید با ایجاد انگیزه و فرهنگ‌سازی انگیزه لازم در سرمایه‌گذاران بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در طرح‌های فناورانه و نوآورانه گام جدی برداشته شود.

 

وی با اشاره به اجرای طرح گسترش صنعت پرورش ماهی در قفس در استان های شمالی کشور اظهار داشت: این طرح به صورت آزمایشی با استفاده از فناوری های روز اجرا می شود تا صیادان با الگو برداری از این استان ها این طرح را در سایر استان های کشور اجرایی کنند.

ضرورت وجود سرمایه‌گذاران

در بخش دیگری از نشست، مسعود برومند معاون پژوهشی و فناوری وزیرعلوم، تحقیقات و فناوری گفت:  مدل سنتی ارتباط دانشگاه و صنعت از طریق امضای تفاهم نامه‌ها ایجاد می‌شود، اما با توجه به کمبود منابع مالی بخش دولتی باید با نگاهی سرمایه گذارانه بتوانیم منابع بخش خصوصی را به توسعه جذب کنیم.

وی با اشاره به آیین نامه اجرایی بند (ط) تبصره (۹) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۳۹۷ کل کشور گفت: طبق این بند، شرکت‌های سودده، بانک‌ها و موسسات انتفاعی وابسته به دولت، مکلفند در اجرای تکالیف قانونی مربوط، حداقل ۴۰ درصد از هزینه امور پژوهشی خود را در مقاطع سه ماهه به میزان بیست و پنج درصد به حساب خاصی نزد خزانه داری کل کشور واریز کنند تا در چارچوب حل مسائل و مشکلات خود از طریق توافقنامه با دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی و پژوهشی و جهاد دانشگاهی و در قالب طرح (پروژه) های کاربردی، عناوین پایان نامه‌های تحصیلات تکمیلی، طرح (پروژه) های پسادکتری و طرح (پروژه) های تحقیقاتی دانش‌آموختگان تحصیلات تکمیلی غیرشاغل به مصرف برسانند.

بازنگری در ساخت‌وساز

همچنین علی فرخ زاد معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قزوین با اشاره به مشکلات مختلف قزوین در این حوزه ها بیان داشت: میزان افت آب های زیر زمینی در طول چند سال گذشته کاهش یافت اما برای به صفر رساندن آن کارهای زیادی باید انجام شود.

وی، ساخت و سازهای غیر مجاز در بستر رودخانه ها را نیز یکی دیگر از عوامل تهدید کننده محیط زیست عنوان کرد و افزود: یکی از عوامل موثر در این اتفاقات لابی گری ها در جلوگیری از تصرفات غیرمجاز است که در قزوین هم مواردی از آن اتفاق افتاده است. فرخ زاد افزود: یکی دیگر از مسایل، موضوع آب است و هم اکنون به دلیل کم آبی برای سرمایه گذاری صنایع آب بر ظرفیتی نداریم.

وی با اشاره به رابطه محیط زیست و ساخت و ساز، گفت: روش‌های ساخت و ساز هم سنتی مانده و عمر ساختمان های قزوین هم در حد ۲۵ سال است در حالی که در بسیاری از کشورها به طور متوسط ۱۰۰ سال است.فرخ زاد ادامه داد: همین عامل موجب تولید مصالح و زباله های ساختمانی زیادی شده و به محیط زیست آسیب جدی وارد می کند. معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قزوین افزود: اقتصادی و کاربردی کردن موضوعات پژوهشی دانشگاه ها مستلزم تلاش ها و برنامه ریزی های بیشتری هم از سوی دانشگاه و هم صنعت است.

 اهمیت رصد مستمر فناوری‌ها

در این نشست محمدرضا شاهپسند، دبیر کارگروه ترویج و توسعه فناوری ستاد گفت: پایان نامه های منتج به یک فناوری و تأمین کننده نیازی از حوزه آب، کشاورزی و محیط زیست را برطرف می کنند، با وجود دفاع دانشجو می توانند از حمایت ستاد بهره مند شوند. ممکن است برخی از این فناوری بتوانند در قالب استارتاپ، به شرکت های دانش بنیان تبدیل شوند که خود منشا اشتغال برای جوانان و دانشجویان خواهد بود.

 

وی ادامه داد: مرکز آینده پژوهی دانشگاه امام خمینی (ره) می تواند با رصد مستمر فناوری، درباره چالش های پیش روی حوزه آب و محیط زیست می تواند به ما کمک کند.دانشگاه نیز خود می تواند سفیر توسعه فناوری باشد. اگر فناوری های در داخل دانشگاه وجود دارد که در زمینه هایی همچون بازچرخانی پساب و فاضلاب و یا بازیافت زباله مطرح شود از سمت معاونت علمی برای همکاری اعلام آمادگی می شود.

 مدعوین این نشست، در راستای آشنایی با امکانات و ظرفیت های دانشگاه  از مرکز رشد و کارآفرینی دانشگاه بازدید کردند.

کلمات کلیدی

تصاویر

 ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان
//isti.ir/Zif1