ضرورت بررسی کیفیت آب زیرزمینی
انسان بالغ روزانه به حدود1.5 تا 3 لیتر آب نیاز دارد و کیفیت آب از عوامل موثر بر سلامتی وی می باشد. لذا امروزه کیفیت آب به عنوان یکی از مشکلات زیست محیطی در نقاط مختلف جهان مطرح است.
انسان بالغ روزانه به حدود1.5 تا 3 لیتر آب نیاز دارد و کیفیت آب از عوامل موثر بر سلامتی وی میباشد. لذا امروزه کیفیت آب به عنوان یکی از مشکلات زیست محیطی در نقاط مختلف جهان مطرح است. دربسیاری از مناطق یکی از مهمترین منابع تامین آب، آب زیرزمینی میباشد. بر اساس گزارش یونسکو کل برداشت از منابع آب زیرزمینی در جهان در سال ۲۰۱۰ حدود ۱۰۰۰۰میلیارد مترمکعب برآورد شده که ۶۷ درصد آن به مصرف آبیاری، ۲۲ درصد مصارف خانگی و ۱۱درصد مصارف صنعتی میرسد و این بدان معناست که حدود ۲۵ درصد برداشت از منابع آب جهان از منابع آب زیرزمینی صورت میپذیرد.
در ایران نیز بخش مهمی از منابع آب کشور به ویژه در بخش شرب از منابع آب زیرزمینی تامین می شود. کیفیت آب زیرزمینی با توجه به طول مسیر طی شده و فراوانی مواد انحلالی میتواند در نقاط مختلف تغییراتی نموده و کاهش یابد. علاوه برآن برداشتهای بیرویه از چاههای آب و خشکسالی و گسترش فعالیتهای کشاورزی و صنعتی منجر به افت سطح آب های زیرزمینی و تغییر کیفیت آب زیرزمینی شده و ورود آلایندههایی همچون سولفاتها و نیتراتها به سفره های آب زیرزمینی موجب تاثیرات منفی بر کیفیت آن شده است. لذا روند کاهش کیفیت آب شرب ممکن است در سالهای آتی با آهنگ بیشتری رشد کرده و آسیبهای جدی تری به منابع آب زیر زمینی کلانشهرها وارد نماید.
تغيير در كيفيت آبهاي زيرزميني معمولا ناشی از مديريت غلط بهره برداري از آب زيرزميني است که موجب تخريب منابع آب و ساير منابع به صورت مستقيم و غيرمستقيم میشود و این امر در مناطق خشك و نيمه خشك كه وابستگي به اين منابع بيشتر است، دارای تاثیر شدیدتری خواهد بود. از این رو بررسي كيفيت آب زیرزمینی و استفاده از الگوهای مدیریتی مناسب ميتواند به مديريت صحيح منابع آبي كمك نمايد.
ارسال به دوستان